Składniki nam potrzebne:
- 1 kg ziemniaków
- 1 jajko
- 8 łyżek mąki
- bazylia
- przyprawa do ziemniaków
- sól
- pieprz
- 1 litr oleju
Ugotować ziemniaki, a następnie gorące przecisnąć przez praskę lub maszynkę do mięsa i zostawić do ostygnięcia. Kiedy ziemniaki już ostygną dodać jajko, sól, pieprz, przyprawę do ziemniaków, bazylię oraz stopniowo dodawać mąkę ( ja dodałam 2 łyżki ziemniaczanej i ok 6 pszennej) wyrobić ciasto jak na kluski śląskie. Następnie z ciasta uformować kluseczki i odstawić na bok. W garnku lub frytkownicy nagrzać olej i wrzucać kluseczki smażyć do zarumienienia. Wyciągnąć i odsączyć na papierze ręcznikowym. Można podawać z dowolnymi dodatkami. U mnie była wersja z grillowana piersią z kurczaka oraz ogórkiem konserwowym. Kuleczki smakują również dobrze same podawane z ketchupem lub sosem czosnkowym.
Życzę smacznego.
Przygotowane kluseczki:
Kluseczki po usmażeniu:
A tak wyglądał w całości obiadek:
Zapraszam na mojego fanpage: grunialife oraz instagram grunia1987.
zrobiłaś mi smaka :(
OdpowiedzUsuń