Składniki:
- 1 duża pierś z kurczaka
- 20 dag pieczarek
- 20 dag boczku wędzonego
- 2 i pół łyżki mąki
- tymianek
- łyżka masła
- ok 500 ml bulionu z kurczaka
- ciasto francuskie
- sól i pieprz
- olej
Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojony w kostkę boczek, a następnie dodajemy pieczarki ( można je lekko posolić, ale nie za dużo bo sam bulion jest słony) i doprawić pieprzem do smaku i smażyć, aż pieczarki zbrązowieją. W woreczku umieścić pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka posypać mąką i tymiankiem i wszystko razem wymieszać. Do boczku i pieczarek dodać łyżkę masła, a następnie obtoczoną w mące i tymianku pierś z kurczaka i chwile podsmażyć. W gorącej wodzie rozpuścić bulion i zalać nim boczek, pieczarki i pierś i razem gotować ok 10 min. Tak przygotowany gulasz wlać bo małych naczynek do zapiekania i przykryć te naczynka ciastem francuskim. Docisnąć ciasto widelcem do naczynek, a na środku robimy kilka dziurek widelcem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 C przez około 20 min.
Jako dodatek można dodać sałatkę. Ja dodałam startą marchewkę z sokiem pomarańczowym.
Życzę smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz