Dzisiejszy przepis na obiad zaczerpnęłam z książki kucharskiej Lidla "Pascal kontra Okrasa-Okrasa kontra Pascal". Książkę można było zdobyć podczas świątecznych zakupów bożonarodzeniowych ( ja dostałam w prezencie jako pracownik). Przepis trochę zmodyfikowałam tak żeby mi danie pasowało, ponieważ nie lubię ostrych potraw.
Składniki ( 2 osoby):
- ok. 40 dag mięsa mielonego
- 4 ząbki czosnku
- puszka krojonych pomidorów
- puszka czerwonej fasoli
- 1 cebula
- opakowanie płatów tortilli
- mała kwaśna śmietana
- 2 pomidory
- ok 100 ml oliwy z oliwek
- sól, pieprz,odrobina ostrej papryki
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 limonka
- 1,5 łyżeczki cukru
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, wrzucamy 2 drobno posiekane ząbki czosnku i mięso mielone. Doprawiamy solą i pieprzem,.Smażymy, od czasu do czasu mieszając , aż mięso nabierze brązowego koloru. Przekładamy mięso do miski. Kolejny 1 ząbek czosnku miażdżymy, a następnie siekamy.Czosnek smażymy razem z pokrojoną cebulą a rozgrzanej oliwie z oliwek. Doprawiamy skórką z limonki (do smaku). Chwilę smażymy, następnie całość zalewamy pokrojonymi pomidorami z puszki razem z sokiem.Dolewamy trochę wody, dodajemy pieprz, sól, cukier oraz sok z 1/2 limonki. Sos redukujemy powinien być gęsty. Do sosu dodajemy mięso, odsączoną z zalewy fasolę. Całość mieszamy. Dodajemy odrobię ostrej papryki. Mieszkamy. Od momentu wrzenia gotujemy jeszcze chwilę, często mieszając. Płaty tortilli podgrzewamy na suchej patelni. Na tortillę wykładamy farsz, zawijamy.Podajemy z sosami: pomidorowym i śmietanowym.
Gęsta śmietanę przekładamy do miseczki, doprawiamy pieprzem i polewamy oliwą z oliwek.
2 pomidory kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy do miski blendera razem z 1 rozgniecionym ząbkiem czosnku, sokiem z 1/2 limonki, solą oraz małą łyżeczką musztardy oraz niewielką ilością oliwy z oliwek. Całość miksujemy tak, by powstała jednolita masa, dodajemy 2-3 łyżki oliwy, ponownie miksujemy i przelewamy do miseczki.
Smacznego!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz