piątek, 23 maja 2014

Makaron ze szpinakiem oraz pomidorkami koktajlowymi.

Dzisiejszy przepis pochodzi z programu Doradca Smaku prowadzonego przez Michel Moran. To danie już kilkanaście razy gościło na Moim stole i dzisiaj po raz kolejny, więc chciałam się z Wami podzielić przepisem bo danie jest naprawdę pyszne no i jak przystało na Moje przepisy proste i szybkie.

Składniki: ( 2 porcje)
  • makaron tagliatelle
  • opakowanie szpinaku
  • łyżka masła
  • opakowanie pomidorków koktajlowych
  • oliwa z oliwek
  • przyprawa do dań z makaronu prymat
  • oregano
  • sól morska
  • świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
Umyty szpinak podsmażamy na rozgrzanym maśle ( dość krótko, aby szpinak nie stracił swojego koloru). Szpinak mieszamy doprawiamy solą i pieprzem, odcedzamy.

Do gotującej się osolonej wody wrzucamy makaron ( ilość gniazd wedle uznania) i gotujemy. 

Umyte pomidorki kroimy na pół i smażymy na rozgrzanej oliwie z oliwek doprawiamy solą, pieprzem i oregano. Smażymy krótki, żeby się nie rozpadł, następnie pomidorki dodajemy do szpinaku i odcedzamy.


Odcedzamy makaron i wrzucamy do garnka doprawiamy przyprawą do dań z makaronu mieszamy, dodajemy pomidorki ze szpinakiem. Wszystko ze sobą mieszamy, dolewamy oliwę z oliwek i jeszcze raz mieszamy. Tak przygotowany makaron wykładamy na talerze.

Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz