Żeby przygotować Napoleonką będziemy potrzebować:
Składniki:
- ok. 40 herbatników ( zależy od wielkości herbatników i blachy)
- margarynę Kasię
- 3 szklanki mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 2 opakowania cukru waniliowego
- 1 szklanka mąki pszennej
- 3 jajka
- cukier puder do posypania
Do wysokiego naczynia wlewamy 1, 5 szklanki mleka, wbijamy 3 jajka, mąkę i to wszystko razem zmiksować. Drugą część mleka (1,5 szklanki) wlać do garnka, wsypać cukier waniliowy i dodać masło i wszystko razem zagotować. Do gotującego się mleka z cukrem waniliowym i masłem dodać zmiksowane mleko z jajkami i mąką i gotować, aż masa zgęstnieje ( dokładnie ma nam powstać budyń).
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, następnie ułożyć herbatniki, które zalewamy naszą masą budyniową i równomiernie rozprowadzamy po herbatnikach.Masę przykryć drugą warstwą herbatników, kiedy ciasto wystygnie wkładamy je do lodówki, żeby budyń nam się schłodził. Po kilku godzinach możemy kroić na kawałki i podawać posypane cukrem pudrem. Idealne do filiżanki kawy:)
Życzę smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz