wtorek, 20 maja 2014

Napoleonka bez pieczenia.

Inspiracją do zrobienia tego ciasta był jeden z profili na portalu społecznościowym. Ciasto jest szybkie i proste w wykonaniu i bardzo dobre, niektórzy nawet twierdzą, że lepsze od czekoladowego:)
Żeby przygotować Napoleonką będziemy potrzebować:

Składniki:

  • ok. 40 herbatników ( zależy od wielkości herbatników i blachy)
  • margarynę Kasię
  • 3 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3 jajka
  • cukier puder do posypania
Przygotowanie:
 Do wysokiego naczynia wlewamy 1, 5 szklanki mleka, wbijamy 3 jajka, mąkę i to wszystko razem zmiksować. Drugą część mleka (1,5 szklanki) wlać do garnka, wsypać cukier waniliowy i dodać masło i wszystko razem zagotować. Do gotującego się mleka z cukrem waniliowym i masłem dodać zmiksowane mleko z jajkami i mąką i gotować, aż masa zgęstnieje ( dokładnie ma nam powstać budyń).
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, następnie ułożyć herbatniki, które zalewamy naszą masą budyniową i równomiernie rozprowadzamy po herbatnikach.Masę przykryć drugą warstwą herbatników, kiedy ciasto wystygnie wkładamy je do lodówki, żeby budyń nam się schłodził. Po kilku godzinach możemy kroić na kawałki i podawać posypane cukrem pudrem. Idealne do filiżanki kawy:)
Życzę smacznego:)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz