poniedziałek, 2 czerwca 2014

Łódeczki z cukini

Dzisiaj chciałabym Wam przedstawić przepis na nadziewaną cukinię. Danie pyszne i myślę, że zadowoli każde podniebienie.Ja ją zrobiłam w dwóch wersjach, jedną z papryką, a drugą z mozzarellą.

Składniki:


  • 4 małe cukinie
  • 1 czerwona papryka
  • 40 dag mięsa mielonego
  • 1 kulka mozzarelli ( możecie kupić już potartą)
  • cebula
  • olej
  • sól, pieprz
  • tymianek
  • ząbek czosnku

Przygotowanie:

Cukinie umyć i bez obierania przekroić wzdłuż na dwie równe połówki. Wydrążyć środek ( uważajcie, żeby nie zrobić dziury).Lekko posolić od środka.

Cebulę i czosnek obrać i posiekać. Na patelni rozgrzać olej podsmażyć cebule i czosnek razem z wydrążonym farszem z cukinii.Dodać mięso, doprawić do smaku solą, pieprzem i tymiankiem i smażyć razem, aż mięso nabierze koloru, a farsz zmięknie.
Paprykę umyć i usunąć gniazda nasienne.Pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju, doprawić do smaku solą.
Wnętrza cukinii skropić olejem i i napełnić farszem. Na wierzchu połowy z nich ułożyć paprykę, a na drugiej połowie startą mozzarellę.
Łódeczki ułożyć na wysmarowanej olejem blasze i piec w piekarniku rozgrzanym do 180C przez 30 min.
Życzę smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz