Składniki:
- 4 małe cukinie
- 1 czerwona papryka
- 40 dag mięsa mielonego
- 1 kulka mozzarelli ( możecie kupić już potartą)
- cebula
- olej
- sól, pieprz
- tymianek
- ząbek czosnku
Przygotowanie:
Cukinie umyć i bez obierania przekroić wzdłuż na dwie równe połówki. Wydrążyć środek ( uważajcie, żeby nie zrobić dziury).Lekko posolić od środka.
Cebulę i czosnek obrać i posiekać. Na patelni rozgrzać olej podsmażyć cebule i czosnek razem z wydrążonym farszem z cukinii.Dodać mięso, doprawić do smaku solą, pieprzem i tymiankiem i smażyć razem, aż mięso nabierze koloru, a farsz zmięknie.
Paprykę umyć i usunąć gniazda nasienne.Pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju, doprawić do smaku solą.
Wnętrza cukinii skropić olejem i i napełnić farszem. Na wierzchu połowy z nich ułożyć paprykę, a na drugiej połowie startą mozzarellę.
Łódeczki ułożyć na wysmarowanej olejem blasze i piec w piekarniku rozgrzanym do 180C przez 30 min.
Życzę smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz